Evropský portál české dechovky / Europäisches Portal böhmischer Blasmusik / European portal of Bohemian brass EVROPSKÝ PORTÁL ČESKÉ DECHOVKY
EUROPÄISCHES PORTAL BÖHMISCHER BLASMUSIK
EUROPEAN PORTAL of BOHEMIAN BRASS MUSIC
Vlajky
Živá tradice v domovině, Evropě a ve světě --- Living tradition at home, Europe and in the world --- Lebende Tradition in der Heimat, Europa und der Welt
Hudba spojuje národy  Hudba spojuje / Musik verbindet   Music unites nations   Hudba spojuje / Musik verbindet   Musik verbindet Völker

_ Festival Header _

"Hudba a rytmus nacházejí cestu k nejskrytějším místům duše"    "Musik und Rhytmus finden den Weg zu den verborgensten Stellen der Seele." -- Platón


Der Gastgeber: Mutige Jungs von der Blaskapelle Blecharanka und Fans der böhmischen Blasmusik aus Andau, Österreich
Hostitel: Odvážní mladíci dechové hudby Blecháranka a nadšenci pro českou dechovku z Andau, Rakousko
 

GERMAN
CZECH

"... wo die Blüte der Weinrebe duftet, dort ist gut zu leben" - mährisches Lied
 

Diese Seite ist (und generell bleibt) unter andau2016.dechovka.eu direkt erreichbar.


Die Blaskapelle Blecharanka, beheimatet im österreichischen Grenzort Andau (einen Sprung über den Weingarten und man ist gleich im Nachbarland Ungarn) hat an diesem Wochenende, den 27.5. - 29.5. 2016 zum zweiten Mal ein Blasmusikfestival veranstaltet. Um es zu verdeutlichen: Es ist auch diesmal nicht irgendein Blasmusikfest gewesen, sondern, wie sich langsam abzeichnet, handelt es sich um ein sehr ambitioniertes Projekt, alle zwei Jahre - wie es scheint - den Liebhabern der böhmischen Blasmusik aus dem europäischen Raum ein Blasmusik-Event der Sonderklasse anzubieten. Man möge dieses Fest wegen seines Umfanges, Aufbaues, der Konzeption sowie seiner Qualität nicht mit anderen Blasmusikaktivitäten in dieser Region verwechseln. Denn, auch beim Wein ist - sprichwörtlich - "... net Wurscht", was sie zu trinken angeboten bekommen.

Apropos Wein. Das Weingebiet Andau ist für seine erlesenen Weintropfen, die in einer vom Gott gesegneten, behüteten milden Klimagegend reifen, weit über die Gebietsgrenzen hinaus bekannt. Wir wissen, wo es guten Wein gibt, gibt es auch gepflegte Blasmusik, siehe Südmähren. Warum ich persönlich eine liebevolle Beziehung zum Burgenland empfinde, liegt einfach daran, dass ich zwischen den Burgenländern und Mährern in der Mentalität und im Grundcharakter kaum Unterschiede sehe. Es sind in beiden Fällen anständige, lebensfrohe, gemütliche Leute, die vom Leben sehr viel verstehen.

Tontechnisch wurde das Blasmusikfestival von meinem Sohn Christian - alias Firma SALB - durchgehend betreut. Es gab keine nenennswerten Störungen oder gar Ausfälle. Welcher Vater wäre auf den Sohn nicht stolz:-))

Dank gebührt auch den vielen finanziellen Unterstützern des Blasmusikfestivals, zu denen viele Ortsbetriebe, die örtlichen Weinhauer, die Ortsgemeinde sowie die Instrumentenbauer MIrafone, Krinner und der Wiener Instrumentenvertrieb und Reparatur Votruba zu zählen sind, wobei die letzteren mit ihren schönen Instrumenten dem interessierten Blasmusiker auch die Möglichkeit boten, ihre Angebotspalette - Trompeten, Flügelhörnet, Tenöre, Baritöne, Tuben - vor Ort zu probieren.
Nicht zu letzt gebürt auch ein aufrichtiger Dank allen jenen, die sich im Hintergrund "bedeckt" hielten und frür das Wohl und Sicherheit des Publikums sorgten. Genaue Aufzählung der Unterstützer finde man auf den Seiten der Blaskapelle Blecharanka.

Ich bin von diesem für drei Tage anberaumten Giga-Happening, das ich von allem Anfang an bis zum Ende mit 3 Filmkameras und einem Fotoaparat begleitet, sprich "dokumentiert"  habe, zur späten Sonntagsstunde nach Hause gekommen. Diesmal allerdings nicht in einem so erschöpften, fast "desolaten" Gesamtzustand wie es  vor zwei Jahren der Fall gewesen ist. Natürlich brachte ich auch diesmal ein reiches Mediamaterial mit nach Hause (über 60Gb), das ich nun schrittweise bearbeiten und veröffentlichen werde.

Ich bedanke mich ganz herzlich bei folgenden Kapellmeistern,
die mir eine oder zwei der letzten ihrer CD-Aufnahmen geschenkt haben: 
Zdeněk Gurský, Gloria - Vojta Horký, Stříbrňanka - Róbert Kucharič, Skaličané - Jan Mudry, Drietomanka
Norbert Wendelin, alias Wendi, Wendi´s Böhmische Blasmusik
ferner besten Dank an
Blaskapelle Blecharanka für den guten Wein aus Andau
Josef Výstup, Schlagzeuger, BK Stříbrňanka für einen echten Sliwowitz aus der Mährisch-Slowakei
als Gruß aus meiner früheren Heimat


Die Fotos befinden sich bereits im Fotoalbum, siehe 2016-05-27,28,29: Blecharanka-Blasmusikfestival Andau, Fotos
Die Videobearbeitung wird einige Tage in Anspruch nehmen ... Ich werde es hier bekannt geben, wenn es so weit ist.

Videos bereits im Videoalbum:
Skaličané, Vlado Kumpan a jeho muzikanti,EBB,  Horaffia, Blecharanka,  Stříbrňanka, Pro Sólisty, Wendis Böhmische Blasmusik, Drietomanka, Gloria.
Alle Videos im Album.

OK, Blecharanka-Auftritt siehe auch YouTube https://youtu.be/0jFjMVimeLU


 

"... tam dobře bývá, kde hrozenkú voní květ." - moravská píseň
 

Tyto stránky jsou (a všeobecně zůstanou do budoucna) přímo k dosažení pod andau2016.dechovka.eu


Dechová hudba Blecharanka, která je doma v malebném pohraničním městečku Andau (hod kamenem přes vinice k maďarským sousedům), pořádala tento prodloužený víkend od 27. do 29. května 2016 - již podruhé - Festival dechových hudeb. Musím ale hned v úvodu zdůraznit: I tentokráte se nejednalo jen tak o nějaký festival, nýbrž, jak se pomalu ukazuje, jde zde spíše o ambiciózní projekt, v jehož rámci - jak se jeví - mají mladí dechováci z teto oblasti v úmyslu nabídnout každé dva roky fanouškům české dechovky z celoevropského regionu festival mimořádné třídy. Dle motta: Když už, tak už. Je třeba ale dávat pozor kvůli případné záměně, neb ve zdejší oblasti by kdekdo rádoby nabízel něco přibližného. Je třeba brát na zřetel, že je to právě dechová hudba Blecháranka, která co do rozsahu, koncepce a kvality je schopna takový festival organizovat a zajistit.Je to jako u vína: Není totiž - jak se v Rakousku obvykle říká - také "zcela putna" (doslova "není párek jako párek"), co vám kdo k pití nabídne (myšleno je víno).

Apropos víno: Oblast Andau je svým vínem velmi dobře známa daleko za hranice této oblasti, kterou snad jen bůh požehnal a velmi mírné klimatické podmínky se postaraly o to, aby zde dozrávaly kvalitní vinné odrůdy. Navíc víme, že kde se dobře vínu vede, tam lze také nalézt dechovou hudbu a péči o ni.  Stačí se podívat na Jižní Moravu. Není divu, proč pociťuji srdeční vztah k rakouské spolkové zemi Burgenland. Důvod je prostý. Mezi oběma regiony, Moravou a Burgenlandem nevidím v mentalitě lidí a jejich charakteru závažné rozdíly. V obou případech jsou to lidé slušní, svědomití, veselého založení, pohodáři, kteří ví co je život.

Technické zajištění a ozvučení festivalu spadalo do kompetence mého syna Christiána, alias firmy SALB. Nebylo poruch či dokonce výpadků. Který otec by nebyl na svého syna pyšný?:-)

Velký dík patří i celé řadě firem z místního i vzdálenějšího okolí, kteřé festival finančně podpořily. K nim je třeba ale také řadit místní vinaře, podporu obecního zastupitelstva a také výrobce známých nástrojů MIrafone, Krinner jako i vídeňské renomované firmy Votruba. Zmíněné firmy své nástroje na místě i vystavovaly a umožnily zájemcům hudební nástroje i vyzkoušet.
V neposlední řádě je třeba vyslovit dík všem těm podpůrným jednotkám, které se spíše držely v ústraní, ale byli připraveny v případě potřeby postarat se kdykoliv o bezpečnost, zdraví a spokojenost návštěvníků. Podrobnější vyjmenování podpůrných firem najde zájemce na stránkých dechové hudby Blecharanka.

Po tomto náročním třídenním Giga-Happeningu jsem přijel domů ve zjevně meněím stavu vyčerpání, než tomu bylo před dvěma lety. Festival jsem od počátku až do konce mediálně zaznamenal pomocí tří HD videokamer a fotoaparátu. Domů jsem přivezl něco kolem 60Gb mediálního záznamu, který budu nyní několik dnů zpracovávat a postupně zveřejňovat.

Mé srdečné poděkování patří následujícím kapelníkům,
kteřé mně věnovali jedno nebo dvě z jejich posledně natočených CD:
Zdeněk Gurský, Gloria - Vojta Horký, Stříbrňanka - Róbert Kucharič, Skaličané - Jan Mudry, Drietomanka
Norbert Wendelin, alias Wendi, Wendi´s Böhmische Blasmusik
dále poděkování
  dechové hudbě Blecharanka za víno z lokality a
Josefu Výstupu, bubeníku  Stříbrňanky za pravou slováckou slivovici
coby pozdrav z mé původní domoviny


Snímky se již nachází ve fotoalbu, viz. 2016-05-27,28,29: Blecharanka-Blasmusikfestival Andau, Fotos
Zpracování videozáznamů potrvá déle, snad několik dnů ... postupné zveřejňování ale oznámím na tomto místě.

Videa již ve videoalbu:
Skaličané, Vlado Kumpan a jeho muzikanti, EBB, Horaffia, Blecharanka, Stříbrňanka, Pro Sólisty,  Wendis Böhmische Blasmusik, Drietomanka, Gloria.
Všechna videa v albu.

OK, Blecharanka-Auftritt siehe auch YouTube https://youtu.be/0jFjMVimeLU

A jako obvykle čtu své články až po 14ti dnech a opravuji hrubky. Tentokráte jsem jich našel dost, téměř ostuda:-)))